Blog

Tokat başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde çıkartılan bentonit, cilt bakım maskelerinde kullanılmak üzere dünyanın en büyük kozmetik markalarına ihraç ediliyor. Kil nerede bulunur sorusuna cevap verebilmek adına belirli noktalarda olduğunu söylemek mümkündür. Bir kil türü olan bentonit, yapısı gereği toksinleri vücuttan çıkartıyor. Aynı zamanda Edirne, Çankırı, Ordu’daki rezervlerden elde edilen bentonit madeni, inşaattan sondaja, kozmetikten tekstile kadar farklı sektörlerdeki bine yakın üründe kullanılıyor. Fransa, Almanya ve İtalya’ya ihraç edilen Türk bentoniti, bu ülkelerde işlenerek dünyanın dört bir yanında güzelleşmek isteyen kadınların kullanımına sunuluyor. Türkiye’de bulunan kil ve kaolin rezervleri;

  • İstanbul – Şile,
  • Beykoz
  • Arnavutköy
  • Bursa Kemalpaşa
  • Balıkesir – Sındırgı
  • Gönen Çanakkale’de
  • Eskişehir Mihalıççık
  • Nevşehir Avanos
  • Tokat Reşadiye
  • Bilecik Söğüt de, bulunmaktadır.

Kil Nerede Bulunur, Kilin Tanımı ve Özellikleri

Kil, kadınların ve erkeklerin sıklıkla kullandığı maske türü olduğundan dolayı özellikle kullanılan killerin doğallığı tartışılır. Bu yüzden de Kil nerede bulunur diye bakıldığında Türkiye’nin nadir yörelerinde olduğu gözlemlenmiştir. maskelerin vazgeçilmez malzemesidir. Doğada  bol miktarda bulunan bir malzemedir. Fakat saf kil bulmak oldukça zordur. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit mineralleri bulunur. İllit, kaolinit, montmorillonit ve diğer killer diye 4 ana grup kil vardır. Genellikle 0,002 mm’den daha küçük taneli malzemeye kil adı verilmektedir. Kil nedir için bir başka cevap ise  sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır. Bu nedenle kil daima nemlidir. Kili meydana getiren maddeler sulu alüminyum silikatlerdir. Kil genel olarak kil, tanecik büyüklüğü iki mikrondan küçük olan tanelerin çoğunlukta olduğu, ıslatıldığında plastik, pişirildiğinde sürekli sert kalan hidrate alüminyum silikat minerallerinden oluşan bir sistem olarak tanımlanabilir. Kil mineralleri temelde silika, alümina ve suyun oluşturduğu sulu silikatlardır

Kilin Özellikleri Nelerdir?

Kil; sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır ve plastisite, kohezyon, renk, rötre özellikleridir. Killer metal oksitlerle karışık bir şekilde bulunduklarından doğal olarak renklenmiş durumdadırlar. Kilin saf olması halinde rengi beyaz olur ve kaolen adını alır. Bunun ötesinde killerin renkleri pembe, kırmızımsı, sarı, mavimsi gri, yeşil ve siyahımsı olabiliyor. Killin özellikleri sanıldığından da çok bulunmaktadır. Ezilmiş kile uygun miktarda su karıştırıldığı zaman işlenebilme ve şekillendirme özelliği kolaylaşır. Böylece kil kolayca şekil alır. Örneğin, un su ile karıştırıldığı zaman işlenebilir ve şekillendirilebilir. Buna karşılık kum, su ile karıştırıldığı zaman herhangi bir plastik özellik kazanamaz. Kilin plastisite özelliği kazanabilmesi için muhakkak surette su ile karıştırılması gereklidir. Su dışında hiçbir madde kile plastisite özelliği kazandırmaz.

Kil Nedir Ne İşe Yarar?

Kil nerede bulunur diye sorulduktan sonra ne işe yaradığı konusunda da ayrıntılı bilgilere ihtiyacımız vardır. Karmaşık bir yapı ve mineral içeriğine sahip killer genel olarak;

  • Seramik, döküm, gıda, petrol, sondaj, dolgu, kağıt, plastik, ilaç gibi pek çok endüstri kolunda kullanılan bir malzeme grubunu oluştururlar.
  • Islandığı zaman çeşitli şekiller alabilen, geçirimsiz yumuşak yağlı bir toprak. Kilin ticari kıymeti, plastik özelliğinden ileri gelmektedir.
  • Çünkü nemli kil, istenilen şekil verildikten sonra kurutularak veya fırında pişirilerek, şeklini muhafaza edecek biçimde sertleştirilebilir.
  • Kil, ihtiva ettiği materyale göre, dayanıklılık ve şekil verilebilirlik kazandırmak üzere bir dolgu maddesi olarak birçok üründe plastik, kauçuk, kağıt ve boya üretiminde kullanılır.