Bazalt TaşlarıBlog

Kayrak taşı, döşemesi çok maliyetli olmayan ve gayet kolay bir şekilde döşenebilen aynı zamanda da güzel bir görüntü oluşturan bir döşeme taşı çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.  İşçiliği kolay olduğu için çatlama ya da kırılma gibi sıkıntıları bulunmamaktadır. Gönül rahatlığıyla kullanılabilen bu taş için herhangi bir sorun le karşı karşıya kalmazsınız. İlk olarak bu taşın döşeneceği alanın düz olması gerekmektedir. Pürüzlü veya eğimli alanlarda Kayrak taşı döşenmemektedir. Pürüzlü ya da eğimli alanlara döşendiği takdirde düz alanda durduğu gibi güzel durmaz. Döşenecek alan düzleştirildikten sonra taşın yapışması için üretilmiş özel bir yapıştırıcı ile yere yapıştırılır. Kayrak taşı belli bir şekil veya boyutta olmadığı için zeminin durumuna uygun taşların seçilmesi önemlidir. Zemine tam oturmuyorsa eğer, taş üzerinden kırılma gibi işlemler uygulanır. Bu taş döşenirken, taşların arasında boşluk bırakılmaması önemlidir. Dış duvar ve iç duvar gibi uygulamalarda bu olaya pek fazla rastlanmadığı gibi yol ve bahçe gibi uygulamalarda fazlasıyla dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Kayrak Taşı Nedir?

Kayrak taşı, bir kayadır diyebiliriz. Akarsu ve nehir gibi bölgelerde yerin düz ve sağlam olmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Doğal taşlar kategorisinde yer almakla birlikte özel bölgelerden de çıkartılabilme özelliğine sahiptir. İç duvar ve dış duvar kaplaması olarak da kullanılabilen Kayrak taşı, park, şömine, fırın, barbekü, bahçe ve baca gibi alanların kaplaması için sık sık kullanılmaktadır. Uzun yıllar boyunca sertliğini ve dayanıklılığını kaybetmeyen bu taş, bulunduğu bölgeyi, yaz ayları içerisinde soğuk; kış ayları içerisinde ise sıcak tutmasıyla bilinmektedir. Çeşit çeşit renk tonlamalarına sahiptir ve türevi olan doğal taşlara göre maliyet oldukça düşüktür. Bu da kayrak taşını bir adım öne çıkartan başka bir unsurdur.

Kayrak Taşının Çevremize Faydaları Nelerdir ?

Kayrak taşı, halk ağzında kayağan ve damtaşı gibi isimlere de sahiptir. Çok kolay bir şekilde ince ince yaprak tarzında dilimlere bölünebilmektedir.  Çekme dirençleri çok yüksek olmakla birlikte düşük sıcaklık ve basınçlarda oluştuğu görülmektedir.  Kum ve volkanik tozları içerisinde bulundurmaktadır. Kayrak taşı farklı alanlarda ve aralıklarda yer kaplaması ile bilinmektedir. Peki, Kayrak taşı ebatlarına göre nerelerde kullanılmaktadır buna bir bakacak olursak;

  • 1 – 3 cm aralığında bir kalınlığa sahip olan taşları, barbekü, iç mekânlar ve şömine tarzı yerlerde görebiliriz.
  • 4 – 6 cm aralığında bir kalınlığa sahip olan taşları, bahçe düzenlemeleri, park ve yaya yolları gibi yerlerde görebiliriz.
  • 6 – 10 cm aralığında bir kalınlığa sahip olan taşları, beton derzli araç yollarında ve park düzenlemelerinde kullanılırken görebiliriz.

Kayrak taşı herhangi bir aşınmaya uğramaması ve gözeneklerinin bulunmaması sebebiyle eğrilme ve büzülme yapmaz.  Dayanıklılığı sebebiyle de mekân olarak en çok dış yapıda kullanılmaktadır. Aynı zamanda estetik bir dokuya sahip olan Kayrak taşı pencerelerin eşik kısmında ve kenarlarında bununla birlikte de zemin döşemelerinde sıkça tercih edilmektedir.

 

Kayrak Taşının Avantajları Nelerdir?

Kayrak taşı çevreye fayda sağlamasının yanında birçok avantaja sahip olan bir taş olma özelliği göstermektedir.  Şimdi bu avantajlara bakalım;

  • Sağladığı en önemli avantaj, fiyatının diğer taşlara oranla gayet ucuz olmasıdır.
  • Yine doğa ile uyumu sağladığı avantajlardan bir tanesidir.
  • Geniş yüzeyi sayesinde rahatça kullanılıyor olması da avantaj sağlamaktadır.
  • Farklı renk seçeneklerinde olması, taşı önemli bir konuma getirmektedir.
  • Montaj kolaylığı vardır.
  • Yüzeyinin düzgün olmasından ötürü kolay temizlenmektedir.

Gibi avantajları bulunmaktadır.

Kayrak Taşı Nasıl Çıkartılmaktadır?

Kayrak taşı, Ege bölgesinden, özellikle de Bodrum ilinin olduğu bölgelerden çıkartılmaktadır.  Doğada açık veya koyu kahverengi, sarı, krem, bordo, açık yeşil ve gri gibi birçok farklı renkte bulunmaktadır.  Kayrak taşı, renk açısından döşemesi yapılan yere tamamıyla uyum sağlamakla birlikte rengini asla kaybetmeyen bir özelliğe sahiptir. Bunun dışında özel bir bakım gerektirmez, aşınmalara ve suya karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Diğer yapı malzemelerine oranla yapımı çok daha kolay ve maliyeti yönünden oldukça ekonomik bir yapıya sahiptir. Kayrak taşı, doğada katman katman bulunmaktadır ve çıkartılmasının ardından ince ince parçalara ayrılabilmektedir. Kayrak taşı, taş ocaklarında özelleştirilmiş ekipmanlar ve alanında uzmanlaşmış takımlar tarafından çıkartılmaktadır. Bu taş çıkartıldıktan sonra işlenir ve yine özel ekipmanlar yardımıyla istenilen özelliklerde ve boyutlarda kesilir.