Bazalt Oluk Taşları

Bazalt Oluk Taşı 8x25x50

Bazalt Su Oluk Taşı

Bazalt Oluk

Bazalt bordür

Bazalt bordür taşı 10x20x50

Bazalt kaldırım taşı

Bazalt bordür 15x20x50

Bazalt Baba

Doğal Bazalt Sütün

Sulu küp taş

Sulu Kesim Bazalt Küp 10x10

8-10-bazalt-kaldirim-tasi

8-10-cm-bazalt-parke-tasi

8x10-bazalt-kup-tas

10-20-bazalt-parke-tasi

bazalt-kaldirim-tasi

bazalt-parke

Bazalt-parke-tasi

patinatulu-bazalt-siverek

patinatulu-bazalt

kumlu-patinatulu-bazalt

diyarbakir-bazalt-kumlama

diyarbakir-kumlamali-bazalt

kumlu-bazalt-plak-tas

mucartali-bazalt

diyarbakir-mucartalı-basalt

siverek-kumlamali-bazalt

patlatma-bazalt-tasi

bazalt-patlatmalar

Bazalt döşeme için kullanılan malzeme, gabro taş ailesinde bulunan bir taş türüdür. Volkanik kayalardan olan bu taşlar, dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sert ve sağlam bir yapıya sahip olduğundan bazalt, döşeme alanında sıklıkla kullanılır. Kaldırım taşları, yapı taşları, demir yolu ve köprülerde kullanılan malzemelerden biri de bazalttır.

Bazalt küp taş, lavların yer altında birikerek bir kütle oluşturmasıyla ya da yer altındaki çatlaklardan sızarak soğuyup büzüşerek katılaşmasıyla meydana gelir. Dünya üzerinde bol miktarda bulunan bazalt, bazı ülkelerde binlerce kilometrekare alana sahiptir. Bazalt içerik olarak %45 ile %53 arasında değişen silika (SiO2) bulunduran bir kaya türüdür. Ortalama olarak 3,0 g/cm3 yoğunluğa sahiptir. Genel olarak gri ya da siyah renge sahiptir. Bazı durumlarda kahverengi, kırmızı ya da açık renkte olan bazaltlar da mevcuttur.

Bazalt Küp Taş Nedir?

Bazalt küp taş, genel anlamda renk itibariyle, füme ve koyu gri bir renge sahip doğal taş türevlerindendir. Bazı bölgelerde; kahverengi, sarı, yeşil gibi farklı renk bazalt çıkmasının nedeni ise yüzeye ulaşmış olan lav tabakalarının içerdiği çeşitli kimyasallardan kaynaklandığı bilinmektedir.

Madencilik sektöründe erkek ve dişi bazalt olarak ikiye ayrılmaktadır. Aynı zamanda bu doğal taş türü pek çok ilimizde de çıkarılmaktadır. Dişi karakteristiğine sahip bazalt olarak bilinen bu doğal taşlar, daha çok molozu andıran bir biçimde yayılım gösterirken, erkek karakteristiğine sahip bazaltlar ise sütun ya da dikit şeklinde oluşum göstermektedirler. Sütun şeklindeki bazaltlar, daha çok küp taşı amacıyla kullanılmaktadır.

Molozu andıran bazaltlar ise bazalt küp taşlar, bordür ya da oluk üretimi amacıyla tercih edilmektedir. Kökeninin magmatizmaya dayandığı bilinen bazaltların, kayaç türünde pek çok farklı yönleri de bulunmaktadır. Kedi bacağı olarak da bilinen bu gözenekli doğal taşların diğer magma türevlerine oranla daha çabuk yeryüzüne ulaşmasından kaynaklanmaktadır.

Genellikle koyu renklerde olduğu bilinen, sert ve dayanıklı bazaltlar, doğada birçok şekliyle bulunmaktadır. En çok bilinen özelliklerinden birisi de prizmalar halinde meydana geldiğinin bilinmesidir. Boyutları kullanım alanlarına göre değiştiği bilinmekle beraber bazalt döşeme için genellikle dikdörtgen şekilli taşlar kullanılmaktadır.

Bazalt Küp Taş Nasıl Oluşur?

Bazalt küp taş, volkanizmaya bağlı olarak meydana gelen bir kayaç türüdür. Dördüncü jeolojik zamanda meydana gelen birtakım volkanik hareketlerin oluştuğu bölgelerde sıklıkla rastlandığı bilinmektedir. Doğada bulunan bazalt küp taşları; damar, akıntı ve kütle şeklinde bulunmaktadır. Çoğunlukla volkanik akıntılardan sonra, soğuyup büzülerek prizma şeklini alırlar. Bu taşlar, volkanizma neticesinde meydana gelen volkandan lav olarak çıktığı esnada, boşluklu bazalt adı verilen bu taşların boşluklarına zamanla bazı mineraller dolar. Ve bu minerallerin dolması neticesinde de zeolitli bazalt meydana gelir. Günümüz volkanlarının çoğu halen bazalt kökenli maddeleri püskürtmeye devam etmektedir.  Bu püskürtme neticesinde de bazalt döşeme için daha çok madde meydana gelmektedir.

Bazalt Küp Taş Nerelerde Kullanılır?

Bazalt küp taş, birtakım öne çıkan özelliklerinden ötürü, günümüzde pek çok alanda tercih ediliyor. Bu alanların başında öncelikli olarak inşaat sektörü gelmektedir. Beton bileşimlerinin çoğuna farklı oranlarda bazalt eklemesi yapılmaktadır. Granite oranla bazaltın daha dayanıklı bir taş olduğu da bilinir. Bu dayanıklı, sert yapısından dolayı kaldırım taşlarında ve benzeri alanlarda bazalt döşeme sıkça kullanılır.

Mutfak taşlarında da eski dönemlerde sıklıkla kullanıldı. Yalnızca bununla da kalmayıp bazı camilerin yapısında da bu taştan faydalanıldığı bilinmektedir. Örneğin Diyarbakır’da bulunan Behram Cami yapısının bazı yerlerinde de bu taş kullanılmıştır. Tüm bunlarla da kalmayıp ulaşımda da şaşırtıcı bir biçimde bu taştan faydalanılmıştır. Demiryolu yapımında çoğunlukla bu taş tercih edilmiştir. Sert ve dayanıklı bir yapısı olduğundan dolayı birtakım yalıtım sistemlerinde de tercih konusu olmuştur.

Kısacası pek çok sektörde bazalt küp taşının öncelik taşıdığı bilinmektedir. Bazı yerlerde Diyarbakır taşı olarak da geçen bazalt küp taşı, Diyarbakır’da bulunan pek çok hanın yapımında kullanılmıştır. Bir nevi kültürel miras değeri ve misyonu taşıyan bu taş, oldukça önem arz etmektedir.

Bazalt Küp Taşı Çeşitleri

Bordür, plak, oluk ve patlatma gibi çeşitleri bulunan bazalt küp taşları vardır. Bu taşın, dayanıklılığı yüksek olan demir, sülfat, olivin ve manganez gibi maddelerden meydana geldiği bilinmektedir. Bu taşlar, genel itibariyle altıgen şeklinde bulunduğundan dekoratif amaçlı kullanımı da bir hayli yaygındır. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde oldukça fazla bulunan bu taşlar, isteğe bağlı olarak kesilip farklı boyutlara getirilebilir. Bu sayede dekoratif anlamda oldukça güzel görüntüler ortaya çıkar. Yalnızca dekoratif amaçlar doğrultusunda kullanılmayıp farklı pek çok alanda da tercih ediliyor.

Bazalt Küp Taşı ile Döşeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Dayanıklılık, estetik, sertlik açısından oldukça kullanışlı ve tercih edilir olan bazalt küp taşları, peyzaj düzenleme kısmında ayrı bir yere sahiptir. Bazalt küp taş döşeme işlemi, belli başlı birkaç aşamadan geçilmesi gerekmektedir. Taş döşeme işleminde başlangıçta döşemenin yapılacağı alan belirlenir. Bu alan belirlendikten sonra bazalt döşeme için olması gereken derinlik, zeminde açılır. İstenen boyutlarda kullanılacak olan bu taşlar için gerekli belli başlı malzemelerin kullanımı sağlanır. Taşların yapısı gereği döşeme işleminde bazı makineler tercih edilir. Bu döşeme işlemi tamamlandıktan sonra bazalt küp taşları sayesinde görüntü oldukça estetik olacaktır. Aynı zamanda taş kalitesi de son derece önem arz ettiğinden dolayı kaliteli taş kullanımı görünüme oldukça katkı sağlayacaktır.

Bazalt Küp Taş Birim Fiyat

Doğal Kırma Bazalt Küp Taş Birim Ortalama 1 Ton Fiyatı ₺ 140,00 – ₺ 280,00 KDV Dahil arasındadır. Sulu Kesim Bazalt Küp Taşı Fiyatları ise 1 Ton Fiyatı 105,00 – ₺ 180,00 KDV Dahil Fiyatları arasındadır. Diğer bazalt taşı fiyatlarımızı öğrenmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.